2020. szeptember 12., szombat

COVID-19: Nem kell a matematikusoknak bocsánatot kérni!

A 444.hu-n jelent meg Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő írása, amiben nehezményezi, hogy "A katasztrófajóslat-cikkek nyilatkozói sokszor matematikusok, akik kiszámolták. Már megint. Ahogy kiszámolták tavasszal is, amikor Orbán Káslerrel végrehajtatta az egyik legborzalmasabb egészségügyi intézkedést, az ágyfelszabadítást. Ezt is matematikai modellekkel indokolták, és egyébként azóta még nem kért bocsánatot sem a kormányzat, sem a kiszámolók. A 8-14 ezres lélegeztetőgép-igényt is kiszámolták, pedig sehol a világon nem volt szükség ennyire (lakosságarányosan számolva, természetesen)."


Nem a matematikusok hibája, hogy nem halt meg pár tízezer magyar!


Mert ez a felháborodás nagyjából ezt jelenti. Így a matematikusoktól (járványtani modellekkel foglalkozóktól) elvárt bocsánatkérést meg pláne nem értem. Az írás, aminek további tartalmával amúgy egyet tudok érteni, egy szenzációhajhász csapást tesz a tudomány művelői felé, ami úgy tűnik egyre több körben elfogadott. Ez azért szomorú, mert ha aláássuk a tudósok tekintélyét, megkérdőjelezzük szaktudásukat, akkor miért várjuk el tőlük, hogy amúgy pedig megoldásokat találjanak a problémáinkra?


Nem a modellekkel van a gond, hanem egyesek nem értik az eredményüket


A matematikai modellek egy folyamatot írnak le, bizonyos feltételek mellett. A járványtani modellekkel a járvány elején az mutatták meg, hogy ha nem vezetnek be semmilyen intézkedést, akkor az akkor ismert halálozási ráta mellett nagyon sok honfitársunk idejekorán elhuny. Ezt egyetlen ország sem próbálta ki, sehol nem lett szabadjára engedve a járvány, hogy megnézzük mennyire illeszkednek a modellek. Mert már sokkal kevesebb halálnál és túlcsorduló kórházaknál az országok megváltoztatták az előfeltételeket, amelyeken a modellek alapultak. Amennyiben az emberek távolságot tartanak (akár maguktól, akár mert erre kényszeríti őket az állam), úgy változnak a járvány terjedési paraméterei, és így a lefutása is.


Pontosan az történt, amit a járványtani matematika jósolt!


A járványgörbék elemzése pontosan megmondta, hogy amennyiben drasztikusan csökkentjük a kapcsolatokat, úgy a járvány lecseng (sőt, gyorsan lecseng), ha lazítunk, akkor meg megint terjedni kezd. Tavasszal az ország lezárt, a járvány nagyon alacsony szintre visszaszorult. A nyáron visszatértünk a "normális élethez", a kapcsolatok száma jelentősen nőtt és augusztus végére itt is volt a második hullám kezdete.


Az exponenciális növekedés miatt a változások gyorsak


Mivel mind a felfutás az elején, mind a lecsengés a végén exponenciális, így az egy gyors folyamat. A járvány hirtelen el tud tűnni, gyorsabban, mint azt egy lineáris extrapolációból (amire az agyunk rááll) gondolnánk, de egy következő hullám is gyorsabban kap erőre. Ezért állnak tanácstalanul sokan a mellett, hogy hogy tűnhetett el a járvány tavasszal, és csodálkoznak, hogy milyen gyorsan visszajött most. A matematikai modellek, pontosan ezt jósolták. Működnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése