2020. augusztus 5., szerda

Inganatómia: A gallér

Az ing a klasszikus öltözet egyik alapja. A legtöbbünknek (és ez a divatdiktátorokra is igaz) több ingünk van, mint öltönyünk/zakónk, így a mindennapi változatosságot az ing adja meg. Az ing egyik fontos jellemzője a gallér. Gallérból sokféle van és a rendszertanuk – a rendszertanok már csak ilyenek – nem mindig egyértelmű. Pár alaptípust viszont érdemes megkülönböztetni.


Klasszikus gallér

A klasszikus vagy Kent gallér a leggyakoribb, amivel a kedves olvasó találkozhatott. A gallér hegyei egymással  nem túl széles szöget zárnak be. Volt időszak, amikor ez kimondottan szűk volt, most szélesebb a trendi (és lásd a szétálló gallért lejjebb), a mindenkori klasszikus egy hegyesszög.


Hugo Jacomet francia divatíró (vagy hogyan nevezik azt, aki divatról, stílusról és öltözködésről ír). Stíluskalauzként ajánlom a blogját és vlogját is.


Ehhez a gallérhoz a hagyományos nyakkendőcsomó általában megfelelő. Erről már részletesebben írtam korábban.


Ez a gallér nekem már túlságosan szétálló, de a gallértaxonómiában lehet, hogy még belefér a klasszikusba (a spread fajtába). Szélesebb nyakkendőcsomót igényel (ez egy teljes Windsor).


A szétálló gallér

A szétálló (cutaway) gallér két csúcsa között jelentős távolság van, a gallér szárai egymással tompa szöget zárnak be, extrém estben lényegében egy vonalon vannak.

David Beckham bár valami remélem eltűnőben levő sportot űz(ött), attól még nagyon jól összerakott öltözetekben tud megjelenni. Ez egy extrém módon szétálló gallér.


Legombolt gallér

A legombolt gallért, nevéhez híven, gombok tartják a helyén (azaz az ingre rásimulva). Ez az általános definíció, de szerintem három megjelenésében igen különböző gallérfajta tartozik ide.


A legtöbben a legombolt gallér alatt egy igen lezser, puha és általában kigombolva hordott gallértípust értenek. A gallér nem magas, ezért ha veszünk hozzá nyakkendőt, az egy vékonyabb darab legyen.




Amerikában igen elterjedt a legombolt ing formálisabb formája, amit viszont pont úgy hordunk, mint a klasszikus inget. Az első cég, amely ilyen inget árult az amerikai Brooks Brothers volt, az üzleti öltözetnek ott jellemző darabja. A profilképemen egy ilyen gallérú ingben vagyok.


Anthony Fauci az amerikai koronavírus elleni védekezés vezetője. Kiegyensúlyozott, profi tájékoztatóit érdemes hallgatni ilyen járványos időkben.


Egy harmadik formája a rejtett legombolt gallér, amit én nem sorolnék ide. A rejtett legombolt gallérnál a gomb a gallér alatt van, az kívülről nem látszik. Legombolva természetesen egész nap szorosan az inghez csatolva van a gallér, nem fog felkunkorodni (az inkább a vasalás problémája és a gallérmerevítő hiányára utal).


Aki egy ilyen képről megmondja, hogy le van gombolva a gallér, az tud valamit.


Szmoking gallér

Angolul ez a "wing" azaz szárnyas gallér. Szinte csak formális öltözék részeként találkozunk vele. A fehér nyakkendős (white tie, formális viselet) eseményeken biztosan ilyen gallérú inget viselnénk. A fekete nyakkendős (black tie, semi-formal) események egyik lehetséges gallérja. Mivel fehér nyakkendős események az egyszerű földi halandó számára már nem nagyon léteznek, így ha viselünk ilyen gallért, akkor azt szmokinghoz fogjuk viselni. Mivel a férfi öltözködés legünnepélyesebb formáihoz tartozik ez a gallértípus, így sima "utcai" viseletként nem hordjuk.

A klasszikus öltözködést mi mással mutathatnám be, mint a Downton Abbey egy jelenetével: mindhárom úriember szmokingot visel a fentebb jelzett gallérral.


Ez nálunk inkább a bálszezonra alkalmas öltözet, és bizony nyáron nem egy élmény felvenni: hosszan tart és meleg. Viszont nagyon megvan a hangulata! A csokornyakkendő természetesen megkötős és nem előre megkötött.


Kontrasztos gallér

A kontrasztos gallér nem a gallér magasságában vagy a szárnyak által bezárt szögben tér el a többitől, különleges ismertetőjele az ing színétől eltérő szín. Jellemzően valamilyen színes ing gallérja és kézelője fehér.


Gordon Gekko (Michael Douglas) a Tőzsdecápák filmből a kontrasztos gallér ikonikus viselője. Mai napig van egy ilyen erőt (és gátlástalanságot) sugalló mellékzöngéje ennek a megjelenésnek.


A tőzsdecápa nézést nem tudom hozni, így marad egy ... nézés: a megfelelő szavak jöhetnek kommentben


Duplagallér

A duplagallér a legombolt gallérok egy formája, amelyen két, eltérő színű gallér van. Általában a felső ugyanolyan színű, mint az ing többi része, míg az alsó, amiből kevesebb látszik, más színű. Ez alapvetően lezser megjelenést kölcsönöz és bár nyakkendővel is hordható, szerintem jobb a nélkül.


Ez egy kontrasztos duplagallér. Kontrasztos, mert a kétféle kék egyike se egyezik az ing fehérjével, és duplagallér mert egy egy sötétkék gallér van egy fehér-kék mintás felett. A két gallért gomb tartja együtt és az inghez (így a legombolt gallérok kategóriába is beletartozik)



Gallértűs gallér

A gallértű a férfi kiegészítők egy manapság ritkán alkalmazott darabja. Eredeti célja a gallérok összetartása és a nyakkendőcsomó kiemelése. Bizonyos fajtái akármilyen, nem túl szétálló gallérral hordhatóak. Egy fajtájuk viszont "átszúrja" a gallért, és így az ing részéről speciális kialakítást igényel.


John Wick talpig fekete ruhájához egy magas, gallértűs gallért választott. Reméljük a film hatására újból divatba jön ez a gallértípus. Amúgy meg a legjobb művészfilm, amit láttam!


Feketében nincs gallértűs ingem, és igen ritkán (soha) kell hoznom a morcos orgyilkos karaktert. Viszont van egy egyszerre régies és lazább hangulata ennek gallértípusnak.


Vannak még gallértípusok? Vannak és vannak alesetei is a fentebbieknek. Például van olyan, hogy klubgallér. Ilyen látható a Birmingham bandája (Peaky Blinders) egyes szereplőin. Bevallom én nem láttam a sorozatot, de elég híres, hogy befolyásolhassa a közeljövő stílusát. Ezzel zárom is ezt az anatómiai bejegyzést :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése