2020. december 14., hétfő

Dr. vagy dr.

Megjelent egy hír, hogy valaki kikelt az ellen, hogy JillBiden a következő first lady neve előtt feltünteti a Dr. előtagot, mert, hogy ő nem orvos.

Öööööö. Egy normális világban a kérdés az lenne, hogy az, aki orvos (vagy jogász) annak miért van a neve előtt a dr., nem pedig a fordítottja, hogy egy tudományos fokozattal rendelkező személy kirakhatja-e a neve elé a Dr. előtagot. Az illető felháborodásában a PhD értékét is lebecsmérelte (neki nincs, sőt a cikkben büszke rá, hogy egy alapfokú diplomával tanított), ami már nem követeli meg a latin vagy görög nyelv ismeretét. Ha az illető egy kicsit is képzett lett volna latinban (vagy képes lenne a wikipédia nevű varázslat alkalmazására), akkor tudná, hogy a doktor „a latin docere-ből ered, aminek jelentése „tanítani””.

Bár Jill Bidenre nem a magyar törvények vonatkoznak, de ebből itthon is bőven van konfúzió, pláne, hogy a Dr. előtagot meglátva mindenki megkérdezi, hogy milyen orvos vagyok (aki meg nem néz ki belőlem egy orvosit, hogy ugye jogász vagyok). Viszont a magyar törvény (2011. évi CCIV. törvény anemzeti felsőoktatásról) nagyon világosan fogalmaz. Sajnos a címek alkalmazása ezt nem követi.

51. § (7) Az orvos, a fogorvos, a gyógyszerész, az állatorvos, a jogász és az államtudományi szakon oklevelet szerzett személyek a doktori cím használatára jogosultak. Ezek rövidített jelölése: dr. med., dr. med. dent., dr. pharm., dr. vet., dr. jur., dr. rer. pol.

53. § (7) A PhD-fokozattal rendelkező személyek nevük mellett feltüntethetik a „PhD” vagy a „Dr.” rövidítést, a DLA-fokozattal rendelkezők pedig a „DLA” vagy a „Dr.” rövidítést.

Ez egyben megadja a nevek helyesírását is. Akik PhD-val vagy DLA-val rendelkeznek, azok neve előtt nagybetűvel írandó a Dr. Az én teljes nevem helyesen Dr. Kun Ádám.

Sajnos ezt az egyetemi vagy kutatóintézeti adminisztráció sem mindig ismeri és rengeteg helyen szerepel helytelenül kis dr.-vel a nevünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése