2016. augusztus 7., vasárnap

Számítógépes játékok vásárlása

Ezt azoknak a szülőknek írom, akiknek a gyermekei mostanában kezdenek számítógépes játékokkal játszani, s szeretnék tudni, honnan lehet beszerezni a játékokat.


Amíg gyerekünk jól elvan az ugráló (ügyességi / arcade) játékokkal, addig a telefon / tablet ingyenes alkalmazásai tökéletesek. Ezek a számítógépes játékok hőskorának játékai. Aki nem ismeri őket az nézze meg a Pixel című, 2015-ös filmet. Róluk van szó. Bevallom iskolásként én is ezekért rajongtam. Jó reflexek kellenek hozzá. Nem is árt, ha a gyerek ezen képességeit is fejleszti.


A másik nagy gyerek- és pénztárcacsapda a konzol. Ilyen az Xbox, Sony PlayStation 3 (PS4), Nintendo Wii és 3DS. Ezeket a gépeket játékra tervezték. Nem ismerem őket, nekem kimaradtak. Egy biztos: a játékok drágábbak, mint "normál" számítógépre. A konzolokat egyszerűbb kezelni. Játék bedug és lehet játszani (bár az Xbox Kinect beindítása nekem lassú és komplikált, PC-khez vagyok szokva).


Szóval Windows-t futtató általános felhasználású számítógépeken futó játékokról lesz szó. Nehézség, hogy egy kicsit érteni kell a géphez (ki nem ért hozzá, főleg, ha blogot is olvas?). Illetve tudni kell, hogy az óhajtott játékhoz elég jó-e a gép. Ha a legújabb lövöldözős játékot kívánja a gyermek, akkor jó "vas" kell, ha régebbi vagy kevésbé grafikaigényes játékok is megfelelnek, akkor nem kell a legdrágább videókártyát beszerezni.

Tartalomkezelők: Steam, Origin, Uplay

A Steam, az Origin és az Uplay logója.

Végre eljutottunk oda, hogy tényleg a játékokról, illetve a hozzáférésükről lesz szó. Játékot kétféleképpen lehet szerezni: venni és ... (nem érdemes, erről is szól ez a bejegyzés). Szóval tegyük fel, hogy pénzt adunk a játékért. Azért, hogy a játék kiadója is tudja, hogy mi megvettük a játékot, ezért valahogy ellenőrizni szeretné, hogy a gépünkön lévő bitfolyam legális vagy sem. Ezt hívják DRM-nek (digitális jogok kezelése). Régen kaptunk egy CD-t meg egy kódot. A kóddal feltelepítettük a játékot, a CD-nek meg csak úgy bent kellett lenni a meghajtóban, hogy a játék fusson. Ez elég ocsmány módja volt a DRM-nek, mert aki lopta a játékot az mindettől mentesült. Tehát fizettünk azért, hogy rosszabb legyen. Ma inkább valamilyen program gyűjti, hogy mihez van hozzáférésünk. A programom belülről indítva a játékot minden rendben van, tudja, hogy fizettem érte (azért jelenik meg nálam a programon belül).
A legnagyobb ilyen játékos tartalomkezelő a Steam. Ha nincs még a gépünkön és nincs ott felhasználónk, akkor gyorsan legyen. Ma szinte megkerülhetetlen. Két másikat ismerek, mindkettő egy-egy nagy forgalmazóhoz kapcsolódik. Az Electronic Arts Origin-je és az Ubisoft Uplay-e.

http://store.steampowered.com/
https://www.origin.com/en-ie/store/
https://uplay.ubi.com/#!/hu-HU/

Ezeken keresztül vásárolni is lehet, de nem ez az egyetlen módja a vásárlásnak. Amúgy, ha egy boltban veszünk PCs játékot, akkor nagy valószínűséggel egy kódot kapunk, amit a fenti rendszerek valamelyikébe írva kapjuk meg a játékot.
A Steam kliens bejelentkező képe. Ma éppen ezek a játékok olcsóbbak.
Uplay kliens bejelentkező képe. Most a Splinter Cell ingyenesen vihető!

A számítógépes játékok ára mindig lefele megy

 

A számítógépes játékokkal kapcsolatban ezt a törvényt véssük eszünkbe. Mindig egyre olcsóbb lesz egy adott játék. Ha van időnk várni (nem akarunk azonnal játszani valamivel), akkor érdemes várni. Manapság egy játék kezdeti ára boltban 10-16 ezer forint. PC-re, konzolra drágábbak. És ez csak fizikai boltban érvényes, mint az 576kb, GameShop, CD Galaxis vagy az elektronikai üzletek. A digitális boltokban kezdetben mindig drágábbak a játékok (ellenben mindig elérhetőek, s nem kell várni, hogy Magyarországra eljusson elég másolat). Tehát, ha kell a legújabb neves játék, akkor irány egy bolt.


Kb. fél-egy év után elkezdik a játékokat leárazásokon is árusítani. Előbb 25%-33% engednek, ekkor még mindig jobb ára van a boltoknak (ha ott árulják egyáltalán, sok játék nem kerül boltok tényleges polcára sohasem). Aztán jön a félárúzás. Ekkor már az online boltok jobb árat mutatnak. Két év és 75%-os leárazásba is belefuthat az ember. Ez nem állandó, de tipikusan nagy ünnepek előtt és nyáron vannak nagy leárazások. Türelmesnek kell lenni.

Digitális boltok

 

Digitális boltok közül talán most a legnagyobb maga a Steam. Évente kétszer hatalmas leárazást tart: egyet karácsonykor, s egyet nyáron. Évközben is van elég leárazás. Ha a kívánságlistánkra rakjuk az óhajtott játékokat, akkor még levelet is kaphatunk, amikor olcsóbb lesz. Ahogy írtam, érdemes várni.
Én személy szerint szeretem még a GamersGate-et is. Mostanság főleg Steam kulcsokat árul, de korábban a kedvenc stratégiai játékomat kiadóké volt a bolt, s onnan lehetett a legjobban beszerezni (a sors fintora, hogy most már nem is árulják a dolgaikat). Mivel minden oldalon máskor vannak a leárazások, így több oldalt figyelve előbb belefuthatunk egy jó árba. A GoG-ot nem ismerem, így többet nem is írok róla.


Játékcsomagok


A vásárlásnak egy újabb formája, hogy nem egy, hanem több játékot veszünk egy csomag részeként. Ennek a tradicionálisabb formája, ha egy sorozat elemei vannak berakva egy csomagba és a csomag kicsit olcsóbb, mint az egyes játékok külön-külön. Különösen fontos tud ez lenni, amikor egy játékhoz rengeteg később megveendő kiegészítő van (DLC), s az összecsomagolt verzióban ez lényegesen olcsóbb.
Egy újabb jelenség a rövidebb ideig élő, általában tematikus, de nagyon olcsó csomagok. Ekkor akár 1 dollárért is kaphatunk fél tucat játékot, s 10-15 dollár körül már tucatnyi játék üti a markunk, amiben akár friss is lehet. Egy-egy ilyen csomag 1-2 hétig él. Én a HumbleBundle-t ismerem. Az itteni vásárlás egy része valamilyen jótékony célra fordul. Így a legnehezebb célzottan venni valamit. Lehet, hogy évekig kell várni rá, hogy nagyon olcsón egy csomagban megkaphassuk a várva várt játékot. Viszont tökéletesek arra, hogy a "ha majdnem ingyen lenne játszanék vele" kategóriás játékokat beszerezzük.
Amúgy a HumbleBundle normál digitális boltként is működik. Eggyel több hely, hogy olcsóbban vásárolhassunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése